Festa-de-les-idees-del-Repte-Baix-Penedès-800x399
de febrer 6, 2015 News No Comments

700 nens i nenes del Baix Penedès esbrinen per què no es recicla a casa seva

Si el 92% de les famílies del Baix Penedès pensa que és important reciclar, per què només se separen de forma selectiva el 21,2% dels residus a la comarca? Aquesta i altres qüestions troben resposta gràcies a la investigació que més de 700 alumnes de 10 i 11 anys d’una vintena d’escoles han portat a terme a les seves llars a través del Programa Escolar del Repte Baix Penedès.

A través d’aquesta iniciativa els alumnes s’han implicat per resoldre un dels problemes reals a la comarca: la manca de reciclatge. Per a fer-ho han estudiat les raons per les quals no es recicla a casa seva, i de forma conjunta han proposat solucions creatives i realistes per superar aquests frens. Gràcies a aquest programa s’ha fomentat el procés d’anàlisi, el treball en equip, la creativitat i la responsabilitat a les aules, a més de facilitar als més petits les eines necessàries per esdevenir agents de canvi.

Frens del reciclatge: manca d’espai o mandra?

Segons el treball de camp i les enquestes fetes per més de 700 nens i nenes als seus familiars, els principals motius pels quals no es recicla a casa seva són els següents: En primer lloc, un 72% de les famílies assegura que no recicla per manca d’espai a casa. En segon lloc, un 66% de famílies té la sensació que els contenidors estan lluny de casa seva (tot i que un 59% dels nens assegura que estan a prop), i en tercer lloc, els familiars reconeixen que si no reciclen és per un tema d’actitud (58%): els fa mandra, no s’organitzen bé o s’obliden de separar els residus. Una de les altres conclusions a les quals s’arriba és que separar els residus orgànics és encara una tasca pendent. Segons l’estudi, només el 21% de les llars disposen dels cinc contenidors a casa seva (plàstic, peper/cartró, orgànica, vidre, rebuig), percentatge que coincideix amb la taxa de reciclatge del Baix Penedès.

Reciclar també vol dir estalviar

Un 83% de les famílies creu que reciclar és important reciclar perquè cal respectar el medi ambient, però només un 15% és conscient que reciclar també suposa un estalvi pels municipis, els quals podrien destinar aquests recursos econòmics a altres qüestions. Actualment quasi un 78% dels residus generats al Baix Penedès es llencen al contenidor de rebuig. És essencial que la gent sàpiga que cada cop que no dipositem el vidre, el paper/cartró, el plàstic i la orgànica allà on toca, estem generant un sobrecost al sistema de gestió de residus, que finalment acabem pagant de les nostres butxaques.

IMATGES:

Pancarta Expo Festa 2

 

Written by Técnico