activitats_prgescolar
d'octubre 23, 2014 Activitats No Comments

EL PROGRAMA ESCOLAR: un procés creatiu d’implicació i de treball en equip

Millorar els hàbits de reciclatge de tota una comarca no és una tasca fàcil i des del primer moment vam entendre que només seria possible si aconseguíem sumar els esforços de tot el territori: escoles, famílies, entitats culturals, associacions, institucions públiques, etc. Des d’EcoBP creiem que els nens i nenes del Baix Penedès també podien jugar un paper determinant, és per això que a finals de 2014 els vam demanar que ens ajudessin a assolir el Repte Baix Penedès: situar-nos a la mitjana catalana de reciclatge.

Amb aquesta intenció els alumnes d’una vintena d’escoles de la comarca han treballat per esbrinar els motius pels quals no es reciclava a casa seva i han aportat idees per superar aquests frens. A continuació us presentem les 8 dades més significatives de la primera edició del Programa Escolar del Repte Baix Penedès:

1. Èxit de participació. Més de 700 alumnes de 11 i 12 anys de 20 escoles de la comarca

La participació al projecte ha estat altíssima. 20 escoles dels deu municipis que conformen EcoBP han participat en la primera edició del Projecte Escolar del Repte Baix Penedès. Això significa més de 700 alumnes de 35 grups classe de 6è de primària.

2. Els alumnes prenen consciència i treballen en equip

El programa té dos objectius principals: el primer, aconseguir que l’alumnat prengui consciència de la situació actual de la comarca i contribueixi amb el seu exemple a mobilitzar les famílies cap a hàbits de reciclatge més adients; i el segon, fer saber als alumnes que si s’impliquen, treballen en equip i posen en pràctica les eines adients (la observació, l’anàlisi i la creativitat) poden transformar la realitat de la seva comarca.

3. ‘Patrulles investigadores’ analitzen els hàbits de reciclatge a les seves llars

Patrulla investigadora
A través d’una dinàmica plantejada com un atractiu joc d’observació i creativitat a desenvolupar a l’aula, els més de 700 alumnes han après al llarg d’aquests mesos els beneficis de reciclar i els efectes negatius de no fer-ho, han desenvolupat un treball de camp per descobrir els frens que impedeixen a les seves famílies separar de forma selectiva els residus.
Al llarg d’aquest procés, els alumnes han comptat amb l’acompanyament d’un personatge animat de ficció: la Martina,una noia d’onze anys del Baix Penedès, convençuda de la capacitat dels nens i nenes de las seva edat per canviar la realitat del seu entorn.
https://www.facebook.com/video/video.php?v=1519595508327211

4. Les famílies no reciclen per manca d’espai i per manca d’actituds

Segons el treball de camp fet pels alumnes mitjançant tasques d’observació i enquestes realitzades als seus familiars, els principals motius pels quals no es recicla a casa seva són:

  • Manca d’espai (72%)
  • Sensació que els contenidors estan lluny (66%, tot i que el 59% dels nens assegura que estan a menys de 100 metres).
  • Manca d’actitud: mandra, manca d’organització. (58%)

D’aquest estudi també es detecta que només el 21% té 5 contenidors a casa (plàstic, paper/cartró, orgànica, vidre, rebuig)

5. Els alumnes proposen 35 idees creatives i realistes

Després de realitzar l’estudi de camp i veure quins són els principals frens del reciclatge, els alumnes han realitzat una tasca grupal a través de la qual han proposat idees per superar els frens identificats. D’aquestes 35 idees, EcoBP n’aplicarà una: ‘la comoditat del calaix reciclador’, de l’escola Mossèn Jacint Verdaguer de Segur de Calafell, un programa de sensibilització per animar a les llars a crear els seus propis calaixos de reciclatge.

6. Festa de les idees

Per mostrar les idees treballades, reconèixer la feina feta pels alumnes i donar a conèixer la idea escollida, el dissabte 24 de gener al Pavelló Àngel Guimerà del Vendrell va tenir lloc la Festa de les Idees, que va aplegar més de 800 persones i a banda dels alumnes, professors, directors d’escola i pares i mares, també va assistir-hi el director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, així com els responsables institucionals dels municipis i del Consell Comarcal.

8. Relació de municipis i escoles adherides al Programa Escolar (Dels 10 municipis que formen part d’EcoBP).

  • Albinyana: Escola Joan Perucho
  • Banyeres del Penedès: Escola Mare de Déu del Priorat
  • Bellvei: Escola La Muntanyeta
  • Bonastre: Escola L’Estel
  • Calafell: Escola Santa Creu, Escola Mossèn Jacint Verdaguer, Escola Vilamar, Escola Castell de Calafell
  • El Montmell: Escola Teresa Godes i Domènech
  • El Vendrell: Escola Àngel Guimerà, Escola Àngels Garriga, Escola Els Secallets, Escola Garbí, Escola Marta Mata, Escola Pau Casals, Escola Pla de Mar, Escola Teresina Martorell
  • Llorenç del Penedès: Escola Les Cometes
  • Masllorenç: Escola Berenguer Montoliu
  • Santa Oliva: Escola La Parellada

Video de la Martina

Written by Jaestic